IAR Systems samarbetar med NSITEXE för att erbjuda funktionssäker utveckling för RISC-V

Stockholm, Sverige – 2 augusti 2021 –  IAR Systems, en ledande leverantör av programvara och service för programmering av inbyggda system, har inlett ett partnerskap med NSITEXE, ett företag inom DENSO Corporation. Partnerskapet fokuserar på att erbjuda högpresterande lösningar för säkerhetskritisk utveckling av applikationer baserade på RISC-V. 

Krav på funktionssäkerhet är ständiga växande inom inbyggda system, särskilt inom fordonsindustrin, industriell automation och medicinteknik. Sen 2013 erbjuder IAR Systems utvecklingsvertyg certifierade av TÜV SÜD för användning inom säkerhetskritisk utveckling. Senaste tiden har även behoven av funktionssäkerhet för RISC-V växt, och 2020 lanserade IAR Systems certifierade utvecklingsverktyg för den nya arkitekturen. I och med partnerskapet med NSITEXE utökas möjligheterna ytterligare att välja RISC-V i dessa applikationer.

NSITEXE etablerades 2017 som ett helägt dotterbolag till DENSO, en av världens ledande leverantörer till fordonsindustrin. NSITEXE lanserar nu en ny processor, NS31A, som stödjer fordonsindustrins standarder ISO 26262 såväl som AUTOSAR, och som kan utvecklas med IAR Embedded Workbench för RISC-V.

”På NSITEXE fokuseras utvecklingen på tre saker: mångsidighet, effektivitet och funktionssäkerhet, med framtida trender i åtanke”, kommenterar Hideki Sugimoto, CTO, NSITEXE, Inc. ”NS31A implementerar dessa tre delar i en 32-bits RISC-V CPU med hög nivå av funktionssäkerhet för användare som vill styra inbyggda system på ett enkelt, rimligt och säkert sätt. IAR Embedded Workbench för RISC-V kommer som verktygskedja bli ett måste inom RISC-V-marknaden, och bildar tillsammans med NS31A en ledande lösning för kunder som utvecklar säkerhetskritiska applikationer.”

”Vårt samarbete med NSITEXE tar vårt gemensamma erbjudande ännu längre in i RISC-V-världen med nya möjligheter för funktionssäker utveckling”, sa Stefan Skarin, VD, IAR Systems.  ”IAR Systems erbjudande för funktionssäkerhet täcker det bredaste antalet standarder på marknaden och tillsammans med NSITEXE gör vi det nu möjligt för kunder att snabbare skapa RISC-V-baserade applikationer för branscher med krav på funktionssäkerhet.”

### Slut