IAR Systems lanserar utvecklingsverktyg för RISC-V med certifiering för funktionssäkerhet

Stockholm, Sverige – 20 oktober 2020 – IAR Systems, en ledande leverantör av programvara och service för programmering av inbyggda system, utökar sitt erbjudande för RISC-V och säkerhetskritisk utveckling genom att lansera en certifierad version av sina utvecklingsverktyg för RISC-V. Den certifierade versionen av IAR Embedded Workbench för RISC-V kommer att vara testad av organisationen TÜV SÜD och godkänd utifrån kraven inom den internationella standarden för funktionssäkerhet IEC 61508. Versionen kommer även att vara certifierad enligt ISO 26262, vilket är en standard som används inom fordonsindustrin. Dessutom omfattar certifieringen den internationella standarden IEC 62304 som specificerar standarder  för utveckling av medicinsk programvara och mjukvara inom medicintekniska produkter, samt de europeiska järnvägsstandarderna EN 50128 och EN 50657.

”Vi ser att RISC-V håller på att bli en viktig processorarkitektur, inte bara i generell utveckling utan särskilt för fordonsapplikationer”, säger Stefan Skarin, VD, IAR Systems. ”Genom att certifiera våra utvecklingsverktyg enligt ISO 26262 möjliggör vi att RISC-V-marknaden växer och att funktionssäkrade RISC-V-baserade produkter kommer ut snabbare på marknaden. Som leverantör av kommersiella utvecklingsverktyg för RISC-V kan vi erbjuda global teknisk support samt investera i att hålla våra verktyg robusta, uppdaterade och kvalitetssäkrade. Våra certifierade verktyg gör det möjligt för våra kunder att snabbare kunna använda RISC-V för säkerhetskritisk utveckling inom fordonindustrin och andra områden.

”Vi ser en stor efterfrågan för säkerhetsprodukter för RISC-V bland våra kunder, och certifieringen av IAR Embedded Workbench för RISC-V går precis i linje med den efterfrågan”, säger Frankwell Lin, President,  Andes Technology. ”Vi är glada att samarbeta med IAR Systems för att ytterligare påskynda användningen av RISC-V i applikationer med funktionella säkerhetskrav. Tillsammans kommer vi att kunna erbjuda kraftfulla lösningar som gör det möjligt för våra kunder att uppfylla sina projektkrav.”

”Säkerhetscertifiering av IAR Systems verktyg kommer att vara ett stort steg framåt för funktionssäkerhet för SiFive och kommersiella RISC-V-programvaruutvecklare över hela världen”, säger Aniket Saha, Senior Director, Product Management på SiFive. ”SiFive Core IP gör det möjligt för innovatörer att snabbt utveckla sin design och tillsammans med IAR Systems certifierade verktyg kommer det att driva på användning av RISC-V i applikationer som kräver säkerhetscertifiering.”

”Lösningar som är certifierade för funktionssäkerhet är en viktig fråga för våra kunder. NSITEXE utvecklar RISC-V-baserade processor-IP för fordonssystem och andra säkerhetskritiska system”, säger Hideki Sugimoto, CTO, NSITEXE, Inc. ”IAR Systems verktyg är väl beprövade för fordonsmarknaden och vi är glada att se denna uppgradering av utvecklingsverktygen för RISC-V eftersom våra kunder värdesätter att ha en funktionssäkerhetscertifierad kompilator.”

Certifieringen av IAR Embedded Workbench för RISC-V kommer att vara tillgänglig från och med nästa version av utvecklingsverktygen. Processen för certifiering väntas vara slutförd i början av 2021.